Kyrkospel, utställningar, konstkvällar...

Varje år bjuder Lunds domkyrka in till flera konst- och kulturhändelser

Utställningar: Cirka tre gånger varje år arrangeras konstutställningar i Domkyrkan, oftast i kryptan. Utställningar som berör ämnen vad det innebär att vara människa idag, konsten möter Domkyrkans arkitektur och historia.

Exempel på konstnärer vars konst visats i Lunds domkyrka är Bianca Maria Barmen, Mikael Lundberg

Kyrkospel: Kyrkospel har framförts i Domkyrkan årligen sen 1960-talet. Varje sommar medverkar professionella och amatörer i spel med nyskrivna texter och musik. Kyrkospelet är en egen konstform som förenar teatern och gudstjänsten. Kyrkospelet har sina rötter tillbaka till 800-talet och den benediktiniska klostertraditionen.

De senaste årens kyrkospel har varit:

2010 och 2011: Hittefågel med manus av Oline Stig

2009: Varför just jag, manus av Oline Stig

2008: Mellan hopp och förtvivlan, manus av Ulf Nilsson

2007: Mot hjärtats mitt, manus av Lena Sjöstrand baserat på Kerstin Ekmans bok Skraplotter

Kulturnatten: Som en oas mitt i bruset står Domkyrkan öppen under detta årliga evenemang i Lund. Ibland bjuds det på konserter, ibland på utställningar men främst ger Domkyrkan möjlighet till att sitta ner, tända ett ljus och ha ett stillsamt samtal.

Konstkvällen: Lunds domkyrka är en av aktörerna under Lunds konstkväll, en kväll i oktober månad då det är öppet på många av stadens institutioner och gallerier. I Domkyrkan visas en utställning och i samband med denna firas det mässa.