Justin Tanis: Vad har Gud avslöjat bara för dig?

Ett sätt att lära känna skaparen är genom skapelsen, som är en mångfald av liv i havet, i luften och på land. Varför tror vi att människan måste vara på ett enda sätt?

Tankarna kommer från Justin Tanis, amerikansk präst, författare och teologie doktor. Justin Tanis föddes med en kvinnas kropp, men är idag man och har genomgått en könskorrigering FTM (Female to Male). I många år har han arbetat för hbtq-personers rättigheter i USA och globalt.

-  Jag har aldrig känt att Gud skulle älska mig mer som kvinna än som man eller döma mig för att jag är transgender. Kanske beror det på att jag växte upp i en progressiv kyrka, där jag aldrig lämnades i tvivel om att Gud älskade mig, säger Justin Tanis.

Redan som liten var Justin Tanis en vetgirig och nyfiken person. Han höll på att driva sin stränga söndagsskolelärarinna till vansinne och efter ett tag fick hans pappa ett telefonsamtal, där Justin ombads att lämna söndagsskolan. Pappan sade då till Justin att han kunde ställa alla sina frågor till Gud, men att han kanske inte skulle fråga söndagsskolelärarinnan om allt… Justin Tanis kom ut som queer som 19-åring och som transgender åtta år senare. I Kalifornien där han bor, var det inte svårt att hitta en kristen gemenskap där han accepterades. Men parallellt med dessa liberala sammanhang, finns konservativa falanger med en helt annan syn.

- Jag kände ett kall att arbeta för hbtq-personers rättigheter både i kyrkan och i samhället. 1999 när jag började fanns det många olika åsikter om transgender och transsexualism. Konservativa präster och rabbiner kunde acceptera det som en medicinsk diagnos som doktorn skulle fixa, det var inget teologiskt problem. Samtidigt var de negativa mot homosexualitet. Det fanns ingen öppen diskussion och varje religiös ledare var utlämnad åt att själv brottas med frågorna.

Idag diskuteras transsexualism öppet i USA och då har det också blivit mer polariserat. Det finns kyrkor som har program för ”ta bort” transsexualism. I andra samfund är alla välkomna.

Förutom sitt kyrkliga och politiska engagemang är Justin Tanis en akademisk nörd, som han kallar sig själv. Han har precis påbörjat sin andra doktorsavhandling. Den handlar om sexualitet i kristen konst och han undervisar också i ämnet på Pacific School of Religion i Berkeley i Kalifornien.

- Idag är många teologer tillbaka i tanken att människor också lär genom vad de ser. Så var det för de tidiga kristna, som i brist på en egen Bibel använde kyrkans konst som källa till kunskap och inspiration. Vi lever i en visuell kultur idag också, kanske beroende på vår “information overload”.

Justin Tanis reser fortfarande en del och föreläser på konferenser världen över. Han älskar att resa och att träffa nya människor som tolkar texter, begrepp och ord annorlunda. Det vidgar hans vyer både andligt och sinnligt.

- I intervjuerna till min första avhandling, mötte jag personer som sade sig ha haft starka Gudsupplevelser i de stunder när de till slut tagit ett beslut att bejaka sig själva, som den de var. De kände att Gud var hos dem när de var sanna mot sig själva. Varje människa som kommer till vår församling bör vi fråga hur det är att se genom deras ögon. Vad vet du om det gudomliga som jag inte vet?

Fakta
Justin Tanis var en av huvudtalarna på konferensen [håbeteologi] på Stiftsgården Åkersberg den 20-22 april. Konferensen arrangerades av {Det trodde du inte} Svenska kyrkan i Lunds studentprojekt och projektet Religion hjärta hbt.

Text/foto: Kristina Strand Larsson

Denna artikel har inga kommentarer.