Meharye Wouldo: Bön är en hemlighet mellan mig och Gud

Längtan efter frihet har styrt Meharye Wouldos steg från Addis Abeba i Etiopien, via Eritrea och till sist till Sverige.

-  Frihet är en av de saker Jesus gav till oss . Den som inte har upplevt krig kan inte förstå hur det är. Du flyr från plats till plats. Det enda du vill ha är ett fredligt liv. Men det är på grund av människan det är det krig, inte på grund av Gud.

Meharye Wouldo kom till Sverige 2007 och kan se med en utomståendes ögon både på Sverige och sitt hemland. I Eritrea finns en stark gemenskap i kyrkan, under fastan är kyrkan öppen dygnet runt och människor kommer och går. Men samtidigt styrs alla av en stor respekt för auktoriteter. Människor gör som prästen och de äldre säger, de ifrågasätter inte utan lyssnar bara.
- I Sverige ser jag en annan frimodighet. Barn och unga vågar säga vad de tycker. Det är skönt. Själv drar jag mig för att ställa mig framför människor och tala. Jag har inte fått den uppfostran.

Däremot är det svårare att följa sin tro i Sverige. Tiden räcker inte till. Alla arbetar mycket, livet är annorlunda här. Meharye fastar inför påsk och jul, det är en av grundpelarna i hans liv.
- Under fastan äter jag bara grönsaker, jag äter inte kött och dricker inte mjölk. Jesus sade till oss att fasta och jag tycker det är en bra metod för att stärka mitt andliga liv. Under fastan övar jag mig i att inte tänka negativa tankar om andra. Fasta känns bra för mig, men är du sjuk ska du inte göra det. Det är inget tvång.

Bön är viktigt för Meharye. Men har svårt att förklara varför.
- Bön är en hemlighet mellan mig och Gud. Bön ger inre frihet.
Inre och yttre frihet hör ihop. Religion ska vara tolerant. Människor med olika trosinriktningar måste acceptera varandra.
- I Eritrea umgicks vi med alla våra grannar. Vi gick på samma bröllop och hade aldrig problem med att vi tillhörde olika religioner. Men så är det inte överallt tyvärr. Vill du ha frihet, måste du också ge andra det.

Text/foto: Kristina Strand Larsson

Denna artikel har inga kommentarer.