gtj_evakm.jpg

Eva Käll Möller: Kyrkan är trygghet

Eva Käll Möller är en helt vanlig Lundabo som liksom många andra regelbundet besöker Lunds domkyrka

– Jag är inte djupt troende, men jag skulle inte vilja vara utan kyrkan. Det berättar tvåbarnsmamman Eva Käll Möller, född och uppvuxen i Lund. Hon arbetade länge inom sjukvården men bestämde sig för ett antal år sedan att läsa till jurist. Svenska kyrkan har hon främst kommit i kontakt med i samband med de stora händelserna i livet som dop, konfirmation, vigsel och begravning.

– För mig är Svenska kyrkan väldigt förknippad med just begravningar säger Eva. Hon menar att kyrkan är en trygghet när livet är bräckligt och att man i kyrkan känner sig omhändertagen och själv får tid att vara sörjande. Just att kyrkan är en form av trygghet återkommer hon ofta till.

Båda sönerna är döpta, något som var en självklarhet både för Eva och för hennes man. Eva menar att dopet är ett grundfundament som varje förälder bör ge sitt barn. Båda pojkarna har döpts i Domkyrkan av förre domprosten Anders W Svenningsen som bor i samma trappuppgång som Evas familj. Eva berättar om de båda dopgudstjänsterna med värme i rösten:
– Anders gjorde så att dopgudstjänsten verkligen kändes som vår högtid, precis som vi ville ha det. Jag tycker att dopet är det finaste man kan ge sina barn, så det var aldrig tal om att inte döpa våra barn.

Eva tycker att det är viktigt att vara med i Svenska kyrkan, hon har aldrig funderat på att gå ur kyrkan. Hon menar att det är mycket som sker i kyrkans regi för de pengar som medlemmarna betalar i kyrkoavgift och att det är viktigt att stödja det arbetet även om man själv inte tar del i det.

Lunds domkyrka är öppen varje dag något som Eva uppskattar. Efter det att hon blev mamma har hon upptäckt kyrkorummet som en plats att återkomma till, hon tycker att det är en mäktig känsla att träda in i rummet och känna doften av stearinljus och inneslutas av de mäktiga romanska sandstensvalven.
– Kyrkorummet ger en känsla av vila och lugn som jag tror att många stressade människor skulle må bra av. Tillsammans med mina barn brukar vi gå till kyrkan för att tända ljus, titta på till exempel Jätten Finn eller julkrubban när den står uppställd. Min äldsta son är väldigt intresserad av kyrkan och han vill gå dit så ofta vi bara kan, det är ett rum som han tycker om att vara i.