gtj_martin.jpg

Martin Dutceac Sergersten: Kommunikation mellan mig och Gud

Martin Dutceac Sergersten är 34 år och arbetar som ekonom på Sony Ericsson. Martin berättar:

“Bön för mig är kommunikation med Gud och då enbart mellan mig och Gud.  Fast bön är svårt eftersom det kräver full koncentration av mig och det krävs mycket för att vara så koncentrerad. När jag går in i stillhet och tystnad är det svårt att inte få tankarna att börja flyga. För när tankeflödet strömmar fort, just där är det svårt för mig att närma mig Gud. När jag var i Taizé berättade broder Johan att om han lyckades få två minuter koncentrerad bön om dagen var han nöjd. Det säger en hel del anser jag.

Jag ber inte om saker eller om att något ska inträffa, jag ber om tro, att Gud ska stärka min tro och vara med mig. Att hjälpa mig att se om jag är på väg mot rätt håll, om det jag gör är rätt. Vid riktigt svåra stunder, till exempel när vänner till mig har varit sjuka, då ber jag för dem, att Gud ska vara med dem.

Jag ber gärna genom sången vid den Taizéinspirerade mässan på torsdagskvällar i Domkyrkan. Sång och meditation är bön för mig. Helst ber jag i kyrkan vid just den Taizéinspirerade mässan eller särskilda temamässor. Men jag ber även ute i naturen, gärna när jag är ute och seglar och får en stund för mig själv. Jag ser då det stora i allt och i den stunden inspireras jag till eftertanke.

Var ber jag inte? Instängd på mitt kontor, där finner jag inte den sortens inspiration som jag behöver”.