Maria Johansson och Frida Hylander: Andas och lev i nuet

Stress och oro är ovälkomna följeslagare i mångas liv. Psykologstudenterna Frida Hylander och Maria Johansson vill lära ut metoder som lär oss slappna av och bli snällare mot oss själva.

Det medeltida huset Liberiet, som ligger bredvid Domkyrkan, har en lång tradition som en mötesplats mellan kyrkans tradition och människors längtan efter det heliga. Här kan du öva tyst meditation, Tai Chi och helig dans. På nedre våningen ligger Pilgrimsplats Liberiet, centrum för arbetet med pilgrimsvandringar i Lunds stift. Gemensamt för allt som sker i Liberiet är att både kropp och själ får finnas med. Så är det även i studenterna Frida Hylanders och Maria Johanssons kurs i mindfulness och yoga, som de erbjuder som en del av sin examensuppsats på psykologprogrammet vid Lunds universitet. Genom kontakter med studentprästen Eva Månsson Carleheden har de fått låna Liberiets övre sal.

- Till kursen sökte vi personer som upplevde sig som stressade eller oroade. De skulle inte ha provat yoga eller mindfulness tidigare. Vi fick så många intresserade att det blev två grupper. Ålderspannet är mellan 20 och 60 år, det är roligt. Vi mäter deras upplevda stressnivå före och efter kursen, säger Maria Johansson.

Tillsammans med Frida Hylander har hon precis gjort i ordning salen. Ljus brinner i de höga fönstren, yogamattor väntar och stillsam musik rinner ur högtalarna. Mindfulness härstammar från buddismen och betonar uppmärksamhet och närvaro här och nu. Metoden används i många sammanhang, bland annat inom vården. Yoga kan du utöva på en mängd olika sätt. Frida och Maria lär ut Yin yoga, en meditativ yogaform där du håller varje position länge.
- Vår kurs är upplagd så att vi börjar med en mindfulnessdel, som innehåller en kort föreläsning och praktiska övningar. Därefter utövar vi yoga, där vi betonar kroppen och andningen. Genom att testa olika övningar får kursdeltagarna med sig verktyg som de kan använda i sin vardag. För oss är det tydligt att kopplingen mellan andning och fysiska rörelser kan ge en kompass som hjälper oss att se vad som pågår inom oss själva, säger Frida Hylander.

När det gäller den andliga dimensionen i yoga och mindfulness, så lämnar Frida och Maria det öppet. Studenterna tycker att Liberiet med sin öppenhet och tydliga koppling till kyrkan är en perfekt plats.

Frida och Maria har utövat yoga i flera år och har upplevt hur detta både lindrat ryggbesvär och hjälpt dem att bli mer harmoniska. I en tid med krav på ständig förnyelse och ett allt hetsigare tempo tycker de att yoga och mindfulness erbjuder redskap att klara sin vardag. Många pressar sig själva hårt, menar de.
- De här metoderna kan fungera som ett slags motkraft till allt annat i samhället. Vi tror på konceptet att koppla ihop yoga och mindfulness med modern psykologi. Att använda fysiska rörelser och andningsteknik är väl beprövade knep för att samla sig och stanna upp i nuet. Vi hoppas att våra kursdeltagare ska få hjälp med att hantera sin stress och en större acceptans för sig själva och andra, säger Maria Johansson.

Kursen avslutas den 19 april. Läs mer om Maria Johansson och Frida Hylander på www.yomikurs.se

Denna artikel har inga kommentarer.