Bach och dans i middagsmässan

2012-06-08 09:04 av | Lämna kommentar

Den 1, 2 och 3 augusti klockan 12 blir det Bach och dans i middagsmässan i Domkyrkan.

Medverkande är Emma Ribbing, som är dansare och koreograf, cellisten Hege Waldeland Lörstad och prästen Lena Sjöstrand.
Musik: Johan Sebastian Bach.

-Den här dansen är mitt sätt att berätta om tvekan, längtan, sökande och kärlek. Jag är dansare därför att mitt berättande kräver den tvetydighet som finns i rörelser. Jag talar genom abstrakta gester som blir symboler för så mycket mer än jag kan beskriva med ord. Kroppen är mitt medium för dansens bildmetaforer. Hege har alltid funnits i mitt liv. Hon brukade komma förbi mina föräldrars lilla hus på Kirseberg i Malmö, ibland hade hon med sig sin cello och övade för oss så att gamla bjälkar vibrerade. Någonstans i dess eko så föddes möjligheten för mig att bli konstnär och dansare. Nu 25 år senare så möts vi igen, det känns mycket fint och både Hege och jag är mycket glada att få framföra detta i Lunds domkyrka, säger Emma Ribbing.

Hege Waldeland-Lörstad är född i Oslo 1944 och uppväxt i Sverige. Hon har varit anställd i 15 år som solocellist i Själlands Symfoniorkester. Hege lämnade sin tjänst 1996 för att helt kunna ägna sig åt frilansuppdrag, förutom sitt arbete som lärare vid Musikhögskolan i Malmö. Hon är bl a medlem i Athelas Sinfonietta Copenhagen för modern musik samt pianotrion Trio con Brio. Ensemblen Athelas Sinfonietta Copenhagen utnämndes för övrigt till statsensemble av det Danska Kulturministeriet 1999. I sin lärargärning vid Musikhögskolan i Malmö har hennes breda erfarenhet, djupa kunskaper och ett stort engagemang i sina studenters musikaliska och personliga utveckling, gjort henne till en mycket uppskattad lärare och fostrare av morgondagens cellistgenerationer.

Emma Ribbing utbildade sig till dansare och koreograf i London mellan 1996-99. Intresset för bildkomposition ledde till praktikplatser i fotografi och videoredigering och i London och Schweiz. Hon har turnerat som dansare i tio år inom alltifrån popkonserter till avantgarde dansteater. Hon har erhållit arbetsstipendiium från Konstnärsnämnden 2009 och 2012 samt Sparbanksstiftelsen Skånes kulturstipendium 2011. Jämte dansen har hon arbetat med fotografi och video av dans och teater. För tillfället redigerar hon sin första kortfilm och tar hand om sin son, Finn som föddes den 2 mars 2012. Emma bor sedan 2008 återigen i Malmö och samarbetar med Koreografen Khamlane Halsackda. Hon dansar för koreografen Kirstine Ilum och samarbetar med ljudskaparen Silas Bieri.2011 startade hon och Khamlane ett ungdomskompani , MYCD, Malmö Youth Contemporary.

Denna artikel har inga kommentarer.