Lunds Konfirmander lunkar vidare

2011-10-20 13:53 av | Lämna kommentar

Man brukar säga att det inte är målet som är det viktigaste, utan resan dit. I 24-Äventyrens sammanhang stämmer det väl. För visst är själva konfirmationen en häftig upplevelse och en viktig dag för den som söker sin tro, men för oss är det de återkommande träffarna på St: Mikael och i Domkyrkan som är det man kommer ihåg mest och bäst som konfirmerad i 24-Äventyren.

Denna termin verkar inte bli något annorlunda och efter en bra start börjar vi nu komma in i lunken, konfirmanderna börjar känna sig mer och mer bekväma i gruppen, ledare mer och mer säkra i sin roll och vi alla uppskattar såklart en fast punkt att träffas i dessa hösttider.

Under veckorna som gått sedan det senaste blogginlägget har vi bland annat haft en intressant tisdagsträff där vi har diskuterat ondska och godhet. Under det passet lyssnade vi bland annat på musik av flera olika artister, bland annat Michael Jacksons sång Human Nature och låten Riot med bandet Säkert. Vi hade olika värderingsövningar och diskussioner i mindre grupper kring vad som är det ”rätta valet” i olika situationer, eller om det rätta valet ens existerar. Konfirmanderna fick fundera på vilka människor de förknippar som goda och vilka de förknippar som onda, de fick även ifrågasätta sitt eget liv och vilka goda och onda handlingar de gjort i sina egna liv på sistone.

Den dagen avslutade vi med att ledarna fick bjuda på ett skådespel med ett moraliskt dilemma. Konfirmanderna fick tillsammans bestämma hur skådespelet skulle sluta, resultatet kan den nyfikne beskåda här! (klicka för att komma till videon)

Den senaste tisdagsträffen med konfirmanderna handlade om sakramenten. De heliga handlingarna inom Svenska kyrkan varvades med handlingar som ungdomarna anser vara heliga i deras eget liv. Att lyssna på musik, se på fotboll, umgås med familjen eller ta en promenad sent på kvällen var bara ett fåtal exempel på sådant som gav ungdomarna en känsla av ”helighet” i deras egna liv.

När det kom till att diskutera dopet och nattvarden såg vi bland annat klipp ur O Brother, Where Art Thou och Mitt Feta Grekiska Bröllop. Med hjälp av konfirmandbibeln fick sedan ungdomarna fundera över vad dopet och nattvarden betyder för dem och vad de betyder för en kristen identitet.

Vi har även hunnit med att fira mässa i Domkyrkan där det bland annat predikades kring låten Born This Way av Lady Gaga.

För övrigt har den nya konfirmandbibeln som vi jobbar med i 24-Äventyren vunnit Svenska Publishingprisets specialpris: “Det verbala priset”. Det tycker vi förtjänar ett grattis.

På tisdag kommer vi att ha vår sista konfirmationsträff Någonsin (!) på St: Mikael, därefter kommer vi flytta över till vårt nya församlingshem som ligger i kloss med arkens bokhandel. Det kommer säkerligen att bli ett känslomässigt farväl för många av oss som spenderat en stor mängd tid som ungdom där. Men det nya församlingshemmet låter oss skapa nya glada minnen tillsammans och ger oss nya möjligheter till konfirmandarbetet!

Ha det tills nästa gång!

/Patrik Kristiansson

Denna artikel har inga kommentarer.